Of je nu borstvoeding geeft of niet: het voeden van je baby is onvergetelijke ervaring. Telkens opnieuw. Een babyfles kan daar een belangrijke rol in spelen. Maar welke is de beste babyfles en hoe vind je deze? Er zijn dan ook zoveel opties.
Wij helpen je op weg ❤️.
In dit artikel
Waar moet je op letten bij babyflesjes?
- Wanneer je net start met de babyfles, moet je jezelf en je kleintje voldoende tijd geven om eraan te wennen. Het is normaal dat dit niet vanaf de eerste keer perfect loopt. Geef het wat tijd.
- De zoektocht naar de juiste babyfles is ook voor elk gezin anders, dus als het maar niet wilt lukken: test eens een andere fles of speen uit. Heb je degene voor jouw kleintje gevonden? Gebruik dan altijd deze soort fles, waar je kleintje ook is: bij de oppas, in de crèche of bij oma en opa.
- Ook qua onderhoud moet je enkele dingen in de gaten houden. Het eerste is natuurlijk de sterilisatie van je babyflessen en -spenen. Je wilt niet dat er bacteriën in de flessen of spenen terechtkomen, daarom moet je ze dus geregeld steriliseren. Via dit artikel van Kind & Gezin ontdek je hoe je ze kan schoonmaken en steriliseren.
- Controleer ook steeds of de spenen niet beschadigd zijn, vooral tijdens het tanden krijgen kan dit vaker voorkomen.
Welke soorten flessen zijn er?
Materialen
Kunststof / plastic
Kunststof of lastic flessen bestaan nog niet zo lang, toch is het tegenwoordig wel het meest gebruikte type babyfles. Dit komt vooral doordat de flessen goed betaalbaar zijn. De plastic babyflessen zijn gemaakt van polypropyleen, wat een hard soort plastic is.
Glazen
Voordat er allerlei plastic flessen op de markt kwamen, bestonden er glazen flessen. Glazen flessen zijn uiteraard BPA-vrij. Vroeger waren de glazen flesjes erg breekbaar, maar ondertussen is dat achterhaald. De nieuwe generatie glazen babyflessen zijn van gehard glas en daardoor moeilijk te breken. Een glazen babyfles is milieuvriendelijker en wint daarom de laatste jaren aan populariteit.
Siliconen
Siliconen baby flessen bestaan nog niet heel lang, want het zijn de nieuwste soorten flessen op de markt. U kunt het al raden, de flessen zijn gemaakt van siliconen. Siliconen is een zacht, flexibel materiaal dat vrij is van chemicaliën zoals BPA en PVC.
RVS of Roestvrijstaal
Roestvrijstaal wint de laatste jaren ook aan populariteit. Het is vrij van BPA, PVC, Phthalaten en heeft van nature een dichte structuur. Een roestvrijstalen babyfles blijft vrij van nare geurtjes en smaken.
Maten
Kleinere babyflessen
Dit zijn flessen rond de 125 ml. Zij zijn vooral goed voor pasgeboren baby’s. Deze jonge baby’s eten nog minder dan de oudere baby’s dus dan zijn de kleinere flessen groot genoeg.
Grote babyflessen
Dit zijn flessen rond de 250 ml. Het dubbele van de wat kleinere flessen. Deze grote flessen bevatten gevuld dus meer moedermelk of flesvoeding. Voor de wat oudere baby’s kan dit de perfecte fles zijn.
Speengrootte
Dit is niet afhankelijk van het flesje zelf. Maar het hoort hier wel thuis. Elke speengrootte biedt een andere melkstroomsnelheid.
Pasgeboren en slow-flow spenen
Spenen die zijn ontworpen voor pasgeborenen en jongere baby’s. Om ervoor te zorgen dat de baby niet te snel, maar ook te veel slikt, zorgt deze fles voor een langzamere doorstroming van melk of andere flesvoeding.
Snellere spenen
De snellere spenen zijn juist weer ontworpen voor wat oudere baby’s. Oudere baby’s hebben een betere controle over de snelle doorstroming van melk of andere flesvoeding. Zij kunnen daarnaast makkelijker slikken, waardoor de snellere spenen beter zijn voor ze.
Hoe kies je een babyfles die bij jullie past?
Onthoud dat dit een persoonlijke keuze is. Zowel voor jou als voor je kindje. Om die keuze te vergemakkelijken sommen we hieronder de voor- en nadelen op per soort babyfles.
Glazen babyflessen
Voordelen
- Het eerste voordeel aan glazen flessen is het feit dat dit soort flessen geen kleur of geuren absorbeert: siliconen of plastic flessen doen dit juist wel.
- Ten tweede zijn de glazen flessen bestand tegen thermische schokken. Wat houdt dit in? De glazen flessen kunnen van ijskoud naar gloeiend heet gaan zonder te breken. Dit maakt ook dat glazen flessen in de vaatwasser gestopt kunnen worden.
- Tot slot bestaan de glazen flessen over het algemeen uit minder onderdelen. Het schoonmaken van de fles is dus eenvoudig
Nadelen
- Glazen flessen zijn zwaarder dan alle plastic en siliconen flessen. Dit maakt het soms lastig voor u als moeder of vader om de fles vast te houden.
- Ten tweede zijn ze niet eenvoudig kapot te gaan, maar niks is onmogelijk.
- Ten derde liggen de prijzen van glazen flessen hoger dan andere soort flessen.
- Tot slot zijn er maar weinig glazen flessen op de markt. Dit maakt dat u minder opties heeft om uit te kiezen.
Plastic / kunststof babyflessen
Voordelen
- In tegenstelling tot glazen flessen zijn er een tal van plastic flessen op de markt. Er zijn enorm veel opties om uit te kiezen.
- Ten tweede de plastic flessen goed betaalbaar, zelfs het goedkoopste materiaal.
- Tot slot zijn plastic flessen erg licht van gewicht. Door het lichte gewicht zullen ze niet breken als ze vallen. Ook zullen ze gemakkelijk vast te houden zijn, voor u als ouder, maar ook voor de baby.
Nadelen
- Het eerste nadeel van plastic babyflessen is de stof waarvan ze gemaakt zijn. De bezorgdheid rondom bisfenol A, gewoonlijk BPA genoemd, is een industriële chemische stof die wordt gebruikt om bepaald plastic te maken. Deze industriële chemische stof kunnen mogelijk een negatieve gezondheidseffecten veroorzaken. Vooral bij hitte kan deze stof vrijkomen. Als advies geven we dan ook deze flessen niet in de magnetron of vaatwasser te stoppen.
- Ten tweede bestaan plastic flessen vaak uit meerdere onderdelen, wat het lastig maakt proper te houden.
Siliconen babyflessen
Voordelen
- Het eerste voordeel van siliconenflessen: ze zijn zacht. Ook heeft de siliconenfles het meest weg van een borst; hierdoor kunnen u en uw baby ze ook gemakkelijk vasthouden.
- Ten tweede zijn de siliconenflessen vaak onbreekbaar en vrij van veel van de chemicaliën die in plastic flessen worden aangetroffen.
- Het derde voordeel bouwt verder op de onbreekbaarheid van de flessen. Dit maakt namelijk dat de flessen vaatwasmachinebestendig zijn.
- Tot slot bestaan de siliconenflessen uit minder onderdelen, zo zijn ze veel gemakkelijker schoon te maken dan plastic flessen.
Nadelen
- Ten eerste zijn siliconenflessen naast de glazenflessen de duurste. Daarnaast is er ook hiervan maar weinig keuze.
- Ten tweede heerst er net zoals bij de plastic flessen een bezorgdheid rondom de chemicaliën die in de flessen zit. Ook bij hoge temperaturen is het advies deze fles niet te gebruiken.
- Tot slot kan het bij siliconenflessen voorkomen dat ze na tijd gaan verkleuren en dat ze geuren gaan absorberen.
RVS babyflessen
Voordelen
- Een goed alternatief voor plastic flessen.
- Vrij van schadelijke stoffen.
- Kan niet breken of splinteren.
- Ze beschermen de inhoud tegen blootstelling aan licht, zodat de melk geen proteïnen en andere voedingsstoffen verliest.
Nadelen
- Niet doorzichtig.
- Weinig keuze en merken.
Naast alle voor- en nadelen is het goed voor ogen te houden dat baby’s zelf, ondanks hun jonge leeftijd, behoorlijk kieskeurig kunnen zijn. Niet elke soort fles wordt zomaar geaccepteerd.
Koop daarom niet meteen een heel pakket van hetzelfde merk of zelfde soort fles. Maar probeer het eens uit met enkele kleine flesjes.
Beste babyfles
Best beoordeelde babyfles
Beste starterset babyflessen
Beste glazen babyfles
Veelgestelde vragen
Wat is BPA en BPA-vrij?
Bisfenol A of BPA is een stof in polycarbonaat, een sterke en onbreekbare soort kunststof. Daarom kozen producenten vroeger polycarbonaat voor zuigflessen. Wetenschappers stelden nadien vast dat BPA schadelijk is, en dat het kan vrijkomen, bijvoorbeeld bij opwarmen of steriliseren van flesjes. In de eerste helft van 2011 verbood de Europese Commissie flesjes met BPA. Daarom zijn vrijwel alle flesjes ondertussen BPA-vrij. Dit staat ook steeds aangegeven.
Siliconen of rubberen spenen?
Zoals we je hierboven al verteld hebben, zijn er twee soorten spenen: siliconen en rubberen. Maar voor welke kies je nu best? Dit hangt vooral af van jouw kleintje. Een rubberen speen is namelijk zachter en soepeler, hierdoor zal de speen natuurlijker aanvoelen tijdens het drinken.
Het nadeel van deze spenen is dan weer dat ze een specifieke smaak en geur afgeven. Heeft je kleintje geen moeite met drinken? Dan is een siliconen speen een betere keuze, omdat ze in eerste instantie langer meegaan. Daarnaast zijn ze ook makkelijker te reinigen.
Hoeveel flesjes?
De eerste vraag die je je moet stellen is of je enkel flesvoeding geeft, of slechts af en toe. In het eerste geval raden we aan 6 tot 12 babyflessen voorziet, zo heb je er altijd extra achter de hand. Als je vooral borstvoeding geeft, maar aanvullend flesvoeding, heb je er slechts drie of vier nodig.
Baby drinkt te snel: welke fles?
Hoe weet je dat je baby te snel drinkt? Het zou ongeveer 20 minuten moeten duren voor de fles op is. Als je merkt dat jouw baby veel sneller dan dit drinkt, heb je waarschijnlijk de verkeerde speen op je flesje gezet. Er zijn verschillende maten voor verschillende leeftijden, maar misschien zit je al op de kleinste maat?
Per merk zijn er ook speciale soorten spenen te vinden, de meeste merken hebben daarbij ook een Slow Flow speen. Dit is een soort speen die de doorloop van de melk vertraagd, waardoor je kleintje niet te snel te veel zal drinken.
Welke fles bij reflux?
Reflux is veelvoorkomend bij baby’s. Heeft je baby hier ook last van? Sommige merken hebben dan een fles of speen speciaal voor jou. Je moet op zoek gaan naar het woordje ‘Antikoliek’. Een antikoliekspeen heeft namelijk een klein gaatje dat ervoor zorgt dat je kleintje geen lucht binnenkrijgt tijdens het drinken. Dan zijn er nog de antikoliekzuigflessen, die verschillende systemen kan hebben om te zorgen dat de lucht en de melk niet samen naar binnen gaan. Ook S-flessen hebben het doel om reflux tegen te gaan.
Wat onze gezinnen zeggen
Thomas
Wij zijn vrijwel meteen voor de Philips Avent natural babyflessen gegaan. Aanvankelijk hadden we enkel zo’n heel kleintje van 125 ml. Dat was ideaal om te testen. En dat werkte eigenlijk prima.
In het begin was het zeker wat zoeken met de speentjes. Je moest enkele keren testen om te kijken welke het beste paste bij onze dochter. Ze drinkt nogal hevig en dan was het beter om eentje te kiezen waar voldoende uit kwam.
Charlotte
Wij kozen voor de Philips Avent Natural babyflessen. Zowel de plastieken als de glazen versie.
Kleine opmerking bij de glazen versie: gezien de dikte van het glas is het afmeten van de juiste hoeveelheid water wel iets moeilijker, en soms sluit de tutring wat moeizamer aan. De fles is ook iets zwaarder, wat misschien kan zorgen dat ze sneller lompweg uit je handen glipt en tijdens het voeden voel je ’t ook wel een beetje 😅 💪🏼.
Maar ze zijn veel makkelijker en sneller grondig proper te krijgen, ook geen gevoel van “parentshaming” over microplastics en dergelijke (want the parentpolice is soms streng en met al die geruchten over microplastics geeft dit wel een gerust gevoel), en voor mij een grote plus: er blijven geen vervelende geurtjes van zeep en “gebruik” in de fles hangen, wat bij een plastic fles sneller voorkomt.