Wasbare versus wegwerpluiers

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op twitter
Delen op whatsapp
Delen op email

Oh oh, het is weer zover: de luier van je kleine spruit is aan vervanging toe. Maar welke soort luier gebruik je dan? Is dat eerder een wasbare of een wegwerpluier? Of heb je eigenlijk helemaal nog geen keuze kunnen maken? Dan helpen wij je graag op weg! Want waar moet je nu eigenlijk op letten bij de aankoop van een luier? En wat zijn de voor- en nadelen van beide luiers?

Waar moet je op letten bij de keuze voor een luier?

Gebruiksvriendelijkheid

Je zou misschien denken dat wegwerpluiers makkelijker te gebruiken zijn, omdat je ze enkel moet weggooien in plaats van ze proper te maken. Maar wist je dat wasbare luiers vaak een inlegvelletje hebben, waardoor ze ook makkelijk te gebruiken zijn? Het inlegvelletje vangt namelijk de viezigheid op en kan na het verversen gewoon weggegooid worden. De wasbare luier gooi je daarna gewoon in de wasmachine, samen met de rest van je was.

Gebruik hierbij wel best geen wasverzachter, aangezien dit ervoor zorgt dat de katoenen luiers minder vocht opnemen. Je kleine spruit kan hierdoor zelfs een geïrriteerde huid krijgen. Vervang de wasbare luier ongeveer 5 keer per dag. Gooi ze in de was en hang ze te drogen aan het droogrek of een waslijn of steek ze gewoon in de droger.

Materiaal

Uit welke stoffen wordt een wegwerpluier eigenlijk gemaakt? De binnenkant bestaat uit polyethyleen of polypropyleen waarbij vaak lotion wordt toegevoegd om de huid van je kleine spruit te beschermen. De buitenkant bestaat niet enkel uit polyethyleen of polypropyleen, maar ook uit een geweven textiel of rubber, wat ervoor zorgt dat de luier niet lekt. Het bevat ook een absorberende laag die uit fluff-pulp en super absorberend polymeer (SAP-korrels) is gemaakt.

Het merendeel van deze stoffen is echter niet recycleerbaar, waardoor de luiers niet echt milieuvriendelijk zijn. Het gewicht is sinds de laatste 25 jaar wel al gehalveerd, waardoor ze iets minder schadelijk zijn dan vroeger. Sommige producenten, zoals Naty of Bambo, streven naar een duurzame wegwerpluier in de toekomst.

Uit welke stoffen wordt een wasbare luier dan gemaakt? Dat kan gaan van katoen tot bamboe, hennep, fleece of synthetische materialen. Deze luiers zijn herbruikbaar, waardoor ze wel goed zijn voor het milieu, zelfs als je het energiegebruik van je wasbeurten meerekent!

Prijsverschil

Welke van de twee is dan goedkoper, hoor ik je al vragen? Wel, hier kunnen we niet echt een duidelijk antwoord op geven, aangezien er verschillende factoren meespelen.

Wist je bijvoorbeeld dat je kindje gemiddeld 7.300 luiers draagt alvorens zindelijk te zijn? Een goedkope wegwerpluier kost ongeveer 10 cent, waardoor je uiteindelijk zo een 730 euro uitgeeft. Kies je voor een duurder merk? Dan zal dit bedrag natuurlijk een stuk hoger liggen.

Als je voor wasbare luiers kiest, betaal je in eerste instantie eenmalig 400 euro, waardoor je volgens Milieucentraal gemiddeld 450 euro bespaart. Dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van het merk en of je een tweedehands luier hebt gekocht. Het bedrag gaat nog omhoog als je nog inlegvelletjes en dergelijke bijkoopt en hangt ook af van hoe warm je de luiers wast en of je ze in de droogkast steekt.

Waarom kiezen voor wasbare luiers?

  • Voor het milieu:
    Wasbare luiers zijn milieuvriendelijker omdat je enkel de inlegvelletjes en niet de hele luier weggooit.
  • Voor het prijskaartje:
    Bij wasbare luiers betaal je eenmaal een grote som geld, maar als je dit vergelijkt met de ettelijke wegwerpluiers die je moet kopen door de jaren heen, komt een wasbare luier wel goedkoper uit.
  • Voor de zindelijkheid:
    Kinderen die wasbare luiers dragen, zijn sneller zindelijk, vaak nog voor ze 3 jaar en 2 maanden oud zijn. Dat is veel vroeger dan bij de meeste kinderen die wegwerpluiers dragen.
  • Voor de leuke motiefjes:
    De wasbare luiers zijn altijd met leuke kleuren en motiefjes uitgedost. Hoe schattig is het om je kleine spruit met een kleurrijke pamper met bloemetjes of wolkjes te zien rondlopen?
  • Tegen allergische reacties:
    In wegwerpluiers zitten vaak lotions en parfums. Je kleine spruit kan hier een allergische reactie op hebben, met huidirritaties en luieruitslag tot gevolg. Wasbare luiers hebben dit echter niet, waardoor ze ook minder snel allergische reacties opwekken.

Waarom kiezen voor wegwerpluiers?

  • Voor de gemakkelijkheid:
    Wegwerpluiers kunnen altijd en overal worden ververst. De luiers moeten niet bijgehouden worden om later te wassen en kunnen direct de vuilbak in.
  • Voor de hygiëne:
    Omdat je elke keer een nieuwe luier gebruikt, kan je het gevoel hebben dat dit hygiënischer is. Bovendien komen wegwerpluiers vaak met een fris geurtje, wat je op zo een moment zeker wel nodig hebt.
  • Na slechte ervaringen met wasbare luiers:
    Heb je wasbare luiers al eens een kans gegeven, maar ben je toch niet overtuigd? Was de luier te dik, of lekte het teveel? Dan kan je overstappen naar wegwerpluiers.
  • Tijdens de kinderopvang:
    Het kan goed zijn dat de onthaalouder eigenlijk geen wasbare luiers wil gebruiken en een voorkeur geeft aan wegwerpluiers. Ook dan kan je het overwegen om over te stappen naar wegwerpluiers!

Wat onze gezinnen zeggen

Nadja en Thomas

Wij hadden hier voor de geboorte niet echt bij stilgestaan. Eens we in het ziekenhuis waren met onze dochter, gebruikten ze daar zelf Pampers Premium Protection. En we zijn – zonder veel nadenken – daarmee verder gegaan in de weken en maanden daarna.

Vele van onze vrienden gebruiken wel wasbare luiers en zeker wasbare billendoekjes. Bij een volgend kindje zouden we wel wasbare billendoekjes overwegen. Wasbare luiers vinden we iets teveel gedoe, dus dat wellicht niet. But you never know!

Deel met anderen
Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op twitter
Delen op whatsapp
Delen op email

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een gratis cadeaulijst met items van eender welke shop?

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.